6 Ekim 2015 Salı

YAĞLARIN EMİLİMİ



Yağların kalorisi yüksektir.: 1gram yağda 9 kalori bulunur.

Yağ asitlerinin özellikleri :

1-Doymuş yağ asitleri: Tereyağı, sığır, koyun, palmiye yağı trans yağlar (hidrojene margarin) vücutta yanmaktan çok depo edilirler, enerji kaynağıdırlar.


  

 2-Tekli doymamış yağ asitleri: zeytinyağı, kaz, ördek yağları barsaktan emildikten sonra ensülin salınımını  düzenleyerek kan şekerini azaltırlar, vücutta depolanmaları sınırlıdır. 


3-Çoklu doymamış yağ asitleri özellikle omega-3
(balık yağı, kolza yağı, keten tohumu vb.)



Çoklu doymamış yağ asitleri dolaşıma geçtikten sonra ısı yapımıyla depolanmış yağların erimesine, zayıflamaya yol açarlar.

Gıdalarla günde ortalama 100-150 gram yağ alınır. Gıdalardaki yağların %95 ile %98’ini trigliseritler oluşturmakta. Trigliseritler kimyasal olarak gliserol (şeker-alkol) molekülleridirler.




Bu moleküllere 1,2,3 durumunda  üç yağ asidi bağlıdır. P2 durumundaki yağ asitleri, yağ enzimleri (Lipazlar) tarafından diğerlerine göre daha iyi sindirilirler. Diğer bir deyimle yağ asitlerinin hepsi emilemez, sindirilemeyenler feçesle atılır.

Tereyağdaki yağ asitlerinin %80’i  sütlerin , mayalanmamış süt ürünleridir, Yağları da doymuş yağ asididir. Doymuş yağ asitleri kalp damar hastalıklarından sorumludurlar.



 Mayalanmış, preslenmiş, peynir altı suları (şurutka) atılmış peynirlerdeki doymuş yağ asitleri P1 ve P3 pozisyonlarında olduklarından barsaklardan az emilirler.



 Peynirler kalsiyumdan zengindir (bilhassa gravyer) . Kalsiyum ve yağ asitleri birleşerek sabunlar oluşturduklarından, yağ asitleri barsaklardan emilemez feçesle atılırlar.


Mayalanmamış süt ürünlerinin kullanımlarıyla(süt, tereyağ, krema)  koroner kalp hastalıkları arasında sıkı bir bağıntı bulunmakta.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder