YAĞLARIN EMİLİMİ
Yağların kalorisi yüksektir.: 1gram yağda 9 kalori bulunur.
Yağ asitlerinin özellikleri :
1-Doymuş yağ asitleri: Tereyağı, sığır, koyun, palmiye yağı trans
yağlar (hidrojene margarin) vücutta
yanmaktan çok depo edilirler,
enerji kaynağıdırlar.
2-Tekli doymamış yağ asitleri: zeytinyağı, kaz, ördek yağları barsaktan
emildikten sonra ensülin salınımını
düzenleyerek kan şekerini azaltırlar, vücutta depolanmaları sınırlıdır.
3-Çoklu doymamış yağ asitleri özellikle omega-3
(balık yağı, kolza yağı,
keten tohumu vb.)
Çoklu doymamış yağ asitleri dolaşıma
geçtikten sonra ısı yapımıyla depolanmış yağların erimesine, zayıflamaya yol
açarlar.
Gıdalarla
günde ortalama 100-150 gram
yağ alınır. Gıdalardaki yağların %95 ile %98’ini trigliseritler oluşturmakta. Trigliseritler
kimyasal olarak gliserol (şeker-alkol) molekülleridirler.
Bu moleküllere 1,2,3 durumunda üç yağ asidi bağlıdır. P2 durumundaki yağ
asitleri, yağ enzimleri (Lipazlar) tarafından diğerlerine göre daha iyi
sindirilirler. Diğer bir deyimle yağ asitlerinin hepsi emilemez, sindirilemeyenler
feçesle atılır.
Tereyağdaki yağ asitlerinin
%80’i sütlerin , mayalanmamış süt
ürünleridir, Yağları da doymuş yağ asididir.
Doymuş yağ asitleri kalp damar hastalıklarından sorumludurlar.
Mayalanmış, preslenmiş, peynir altı suları
(şurutka) atılmış peynirlerdeki doymuş yağ asitleri P1 ve P3 pozisyonlarında
olduklarından barsaklardan az emilirler.
Peynirler kalsiyumdan zengindir (bilhassa gravyer) . Kalsiyum ve yağ asitleri
birleşerek sabunlar oluşturduklarından, yağ asitleri barsaklardan emilemez feçesle atılırlar.
Mayalanmamış süt ürünlerinin
kullanımlarıyla(süt, tereyağ, krema) koroner kalp hastalıkları arasında sıkı bir
bağıntı bulunmakta.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder