8 Temmuz 2015 Çarşamba

DEREDEN TEPEDEN ÇİNKO III

Çinko


  • Sığırın  incik etinde yüksek oranda bulunur Kırmızı etlerdeki aminoasitler, özellikle histidin, barsaktan çinko emilimini artırırsa da, fazlası, idrarla atılımı artırır.
  • Tavuğun kırmızı etinde bulunur.
  • Her 100 gramı yaklaşık 600 kalori olan kabak çekirdeği, ay çiçeği çekirdeği, badem, fındık v.b  3 mg dolayındadır.
  • Bir porsiyon tam tahıllı  ekmekte 0.22 mg, beyaz ekmekte 0.15mg’dır.
  • Vejeteryan beslenmeyle plazma ve idrar çinkosu üç ayda belirgin azalır, daha sonra aynı düzeylerde kalır.   

    Çinko’nun biyoyararlılığı

  • Çinkonun  kırmızı etlerdeki  biyoyararlılığı fitatlardan zengin gıdalar, hububatlarla  birlikte alındığında azalır.
  • Sığır etlerinde, hayvanın beslendiği otların bulunduğu topraklardaki çinko düzeylerine bağlıdır.
  •  Etlerin pişirilme yöntemlerine göre değişiklikler gösterir. Pişirilme ısısı yüksek olduğu oranda azalır. Ağır ateşte pişirilmesiyle artar.
  • Doğal ortamında büyümeyen tavuk etlerinde ( 20 ile 30 dakikada pişen) belirgin azdır. 
  •  Baklagiller ve tahıllar oda sıcaklığında 12 saat limonlu suda bekletildikten sonra ağır ateşte ,özellikle güveçte pişirildiğinde artar.

1 yorum:

  1. ÇOCUKLARA ÇİNKO HAPI VERMEDEN ÖNCE NE YEDİKLERİNE Bİ BAKMALI...

    YanıtlaSil