DEREDEN TEPEDEN ÇİNKO III
Çinko
- Sığırın incik etinde yüksek oranda
bulunur Kırmızı etlerdeki aminoasitler, özellikle histidin,
barsaktan çinko emilimini artırırsa da, fazlası, idrarla atılımı artırır.
- Tavuğun kırmızı etinde bulunur.
- Her 100 gramı yaklaşık 600
kalori olan kabak çekirdeği, ay çiçeği çekirdeği, badem, fındık
v.b 3 mg dolayındadır.
- Bir porsiyon tam
tahıllı ekmekte 0.22 mg, beyaz ekmekte 0.15mg’dır.
- Vejeteryan beslenmeyle plazma
ve idrar çinkosu üç ayda belirgin azalır, daha sonra aynı düzeylerde
kalır.
Çinko’nun biyoyararlılığı
- Çinkonun kırmızı
etlerdeki biyoyararlılığı fitatlardan zengin gıdalar,
hububatlarla birlikte alındığında azalır.
- Sığır etlerinde, hayvanın
beslendiği otların bulunduğu topraklardaki çinko düzeylerine bağlıdır.
- Etlerin pişirilme
yöntemlerine göre değişiklikler gösterir. Pişirilme ısısı yüksek olduğu
oranda azalır. Ağır ateşte pişirilmesiyle artar.
- Doğal ortamında büyümeyen tavuk
etlerinde ( 20 ile 30 dakikada pişen) belirgin azdır.
- Baklagiller ve tahıllar
oda sıcaklığında 12 saat limonlu suda bekletildikten sonra ağır ateşte
,özellikle güveçte pişirildiğinde artar.
ÇOCUKLARA ÇİNKO HAPI VERMEDEN ÖNCE NE YEDİKLERİNE Bİ BAKMALI...
YanıtlaSil